بخشی از نامه ولادیمیر نیکلایویچ واینوویچ به رئیس آژانس شوروی در امور حقوق مولف (۲۶ سپتامبر ۱۹۷۳)
… شما در مصاحبه خود گفتهاید که فعالیت آژانس شما در جهت «گسترش تبادل دستاوردهای ارزشمند در زمینههای مختلف معنویات انسانی» است. روی واژه ارزشمند تاکیدی انجام نشده بود، ولی به هر حال توجه من به آن جلب شد. به این فکر کردم که تعیین ارزشمند بودن دستاوردها در زمینههای معنویات انسانی، کار بسیار پیچیدهای است که گاه سالها و حتی قرنها زمان نیاز دارد. گویا میتوان امید داشت که اینک ارزشمندی دستاورهادها بلافاصله تعیین میشود.
به وسیله چه کسی؟ آژانس شما؟
دلم میخواست بدانم طبق چه شاخصهایی. آیا دستاوردهای آ. سالژنیتسن۱ را میتوان اررشمند به شمار آورد؟ یا اینک دستاوردهای رفیق ورچنکو۲ ارزشمند به شمار میآیند؟
۱– الکساندر سولژنیتسین، نویسنده روس و برنده نوبل ادبیات که در آثار و نوشته هایش به جنایات ژوزف استالین و برده داری، استثمار و انسان کشی در اردوگاه های کار اجباری او معروف به گولاگ می پرداخت.جنایات استالین و استثمار مردم توسط او دستمایه نگارش بسیاری از داستان های او بود که در رمان کوتاه «یک روز از زندگی ایوان دنیسوویچ» تبلور یافته است. پس از انتشار این کتاب، مقامات شوروی سابق مانع از انتشار آثار بعدی او شدند و سولژنیتسین به سوئیس تبعید شد. برپایه این گزارش، تریلوژی «مجمع الجزایر گولاگ» او به عنوان یکی از معروف ترین آثار غیر داستانی، با تشریح بردگی مردمی که تحت حکومت استالین بودند و نیز زجر و بی عدالتی تحمیل شده بر آنان بسیاری را شوکه کرد. او در سال ۱۹۷۰ برنده جایزه نوبل ادبیات شد و در سال ۱۹۷۴ از شوروی خارج شد و به آلمان غربی و سوئیس رفت و در نهایت در ایالات متحده سکونت گزید. او در سال ۱۹۹۴ با سفری ۵۶ روزه به روسیه از با زادگاه خود دیدار کرد اما از این که بیشتر مردم روسیه آثارش را نخوانده بودند، دلگیر و متاسف شد. (روزنامه ایران ۱۵/۵/۸۷)
۲– نویسندهای روسی در راستای اهداف دولت شوروی قلم میزد.
منبع: واینوویچ، ولادیمیر نیکلایوچ (۱۳۸۹) آقای نویسنده و جنجال بر سر آپارتمان دولتی. تهران: هرمس. ص. ۱۶۸.
پاسخ دهید